Coretan

My photo
Jasin, Melaka, Malaysia
Dalam ranjau kehidupan, kita sering berhadapan dengan jalan buntu seolah-olah dunia ini akan kiamat. Kita diasak ke hujung jalan hingga tiada ruang untuk bernafas. Tiada lagi ruang untuk menapak walau selangkah. Tapi sebenarnya hidup kita belum berakhir, mesti ada ruang disekeliling kita untuk meneruskan kehidupan. Dan ingatlah penamat hidup hanyalah malaikatmaut yang memisahkan nyawa dari jasad kita.

Sunday, October 17

Membaca amalam mulia.

Salam sejahtera dan salam satu Malaysia. Telah berkurun lama juga penulis x update blog kesayangan hamba nie. hmm kali ini penulis nak memenuhinya demi kepentingan sapa yer... haha xde demi kepentingan sapa-sapa. Bukan x berkesempatan untuk menulis cuma keadaan internet yang tidak dapat di sambungkan dengan modem penulis akibat kabel utama dekat tiang sebelah umah adik kepada mak penulis punya jiran haa dekat depan umah die aaa kejadian kabel tersebut hilang. Jadi itu yang membuatkan blog ini muli dihuni oleh spiderman n spiderwomen untuk membuat sarang mereka hehehehe....

da da kembali kita ke jalan yang benar... pada masa sekarang penulis sedang sibuk dengan aktiviti latihan intensif permainan badminton untuk kejohanan akan datang. jadi sibuk x sibuk penulis kena juga update kat sini jugak ye tak..ok pada entry kali ini penulis ingin berkongsi kepada pembaca semua dengan buku yang penulis baca kini. Judulnya berbunyi " Indahnya hidup bersyariat" yang ditulis oleh Dato' Ismail Kamus dan Mohd Azrul Azlen.

Isi buku ini menrupaakan panduan untuk diri sendiri(fardhu ain), seiisi kuarga, masyarakat dan umat sejagat( fardhi kifayah). Ia merangkumi syariat ketika kelahiran, fardhu ain kanak-kanak, penekanan pendidikan remaja, hukum-hukum muamalat(jual beli) munakahat(nikah kawen)serta amalan zikir, doa dan adab. semua ini bersumberkan Al-Quran dan Hadis sahih. Mudah mudahan dapat di sampaikan kepada saudara seisalam kita.

Inilah yang buku sedang dalam bacaan penulis.

2 comments:

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... Sorry bebanyak agak ketinggalan lah banyak entry kamu... coz banyak hal sibuk ngan bagai-bagai urusan lah... Sorry...


eeemmmm indah hidup bersyariat... bagus tu Dato Ismail Kamus plak tu.... kena cari ilmu sebagai santapan rohani gakkkk niiii

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

kangkadang diri kita sihat tapi roh kita perlu santapan rohani jadi rasanya elok baca buku berunsur keagamaan camni.... moga jiwa kita akan tenang

Recent Posts