Coretan

My photo
Jasin, Melaka, Malaysia
Dalam ranjau kehidupan, kita sering berhadapan dengan jalan buntu seolah-olah dunia ini akan kiamat. Kita diasak ke hujung jalan hingga tiada ruang untuk bernafas. Tiada lagi ruang untuk menapak walau selangkah. Tapi sebenarnya hidup kita belum berakhir, mesti ada ruang disekeliling kita untuk meneruskan kehidupan. Dan ingatlah penamat hidup hanyalah malaikatmaut yang memisahkan nyawa dari jasad kita.

Friday, July 23

Adatlah duduk di desa...

Buat pengetahuan pembaca-pembaca sekalian, penulis ni kira dah hampir setengah tahun juga baru menetap kat rumah kat melaka ni, iyelah rumah atas tanah sendiri. Rumah penulis nie boleh diketogorikan rumah yang berada di luar bandar la katekan. Lagi best kalo kita panggil die KAMPONG hehehe...

Rumah penulis
Inilah rumah kecik penulis, yang terletak di daerah Jasin. Suasana memang aman dan tenang, belakang umah penulis ade bukit, belakang sikit lagi ada Gunung Ledang. Tepi rumah penulis nie ade parit, dlu parit nie la yang jadi tempat penulis dan abang-abang penulis berkubang haha. Amacam best x kalo kamu suma dapat rumah macam nie?


Dan kalo bercakap pasal kampung nie, kalo x bela ayam dan itik memang x sah, dan itu lah perkara utama yang bapak penulis buat setelah die bergelar Sarjan Pencen. Hmm ape lagi kerenah kalo bela ayam itik ni kalo kesah berak die yang merata rata nie. Bak kata mak penulis " Kompom kau aku buek rondang rayo nanti".

Kek sobolah nie, den konakan ayam den yang paling den goram tengok eh. Pasai apo, sobab ayam ni montok2, sodap buek bantai poluk ah. Kalo mak den sombolih buek rondang nanti, den x makan nyo sbb sedeh ayam kesayangan den nie dah di buek rondang. Yang cokelat sikit nie namo eh 'saga'  dan yg golap 2 namo eh 'avanza' kalo waang sumo nak tau knapo den lotak seko 'saga' dan seko 'avanza' ekau tengok la gambo nie.


Amacam samo tak, sobab 2 la den lotak namo dio camtu, sbb wana keta mak den mcm 2. Den lotak la namo dio sompona namo keta tuh.

Banyak laie ayam dan itik piliharaan den sekorgo, kalo eko nak tengok teruskan membaco yo. Antara ayam yang ada kek rumah den nie adalah jenis Ayam belanda, Ayam Seri Mas, Ayam bulu Terbalik, Ayam Serama, Itik Tolo, dang Juga Angsa. Mari den kona kan kek eko sumo ayam2 dan itik2 den nie yo.
Ayam bulu mas
Bulu Terbalik
Ayam Belando
Ayam Serama
Anak itik   
Itik dan Angsa

Ayam Legasi Pertama dan keturunannya
kondo mewah ayam2 den

5 comments:

syaf said...

wooo best dok...den pon kot balik kampung x taw cam no nk koba ghiyang eh ati...bosa boto ayam kaw..ayam den x dolak bosa cam tuh do


kek no nk upload banner bai

DaNieL HafIz said...

eko poie kek menu sebelah menu home kek atas page den nie, ado kotak tuk upload nanti eko upload la banner eko kek sano nanti den publish yo

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

ayam den lapa.. oo hoiii ayam den lapooo...

Den kalau gi jasin singah lah kek tompek ko tu... wahh cantik sekali... den rajin datang sanun paasal den selalu singgah kek Pusat pengumpulan susu Jab. Veterina jasin tu..den nak belaja ngan ko lah...bela ayam ngan itik... mano lah tau dapek untung jual daging ngan tolur ayam kampung boleh beli avanza nanti

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Beb boleh tak ko citerkan sikit pasal jejenis ayam yang ada kat umah ko tu... contohnya ayam piru ayam bulu tebalik ayam mutiara apa lagi yang ada kat umah ko tu siap gambaran jelas... coz aku kebetulan tengah buat asigment pasal haiwan kesayangan tengah cari bahan dan gambar untuk kertas ni plak... sorry ye.. kertas exciment yang baru ni aku baru dapat adohhh memoningkan kepala tajuknya sains veterinar kajian ayam sebagai haiwan kesayangan.. isshhh tak pernah dibuat pun ayam orang bela sebagai haiwan kesayangan kecuali ayam sabung dan ayam katik...

yang uniknya kat sini aku nampak ayam belanda nya warna putih jarang dapat lihat yang warna putih ni...

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

datang lagi ziarah blog ko ni... lama ko tak update blog ni

Recent Posts